Entry-header image

Regio Cap Bon

Cap Bon (الرأس الطيب)
de tuin van Tunesië

Cap Bon is een schiereiland gelegen aan de oostkust van Tunesië, aan de Middellandse Zee. Het staat bekend om zijn adembenemende landschappen, historische bezienswaardigheden en charmante badplaatsen. Met zijn lange kustlijn en helderblauwe wateren trekt Cap Bon zowel lokale bewoners als internationale bezoekers aan.

De regio is bezaaid met schilderachtige dorpjes, waaronder het populaire Nabeul, dat beroemd is om zijn keramiek en handwerkmarkten. De kleurrijke souks (markten) in dit gebied bieden een overvloed aan traditionele ambachten en lokale producten. Bovendien heeft Cap Bon een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, wat blijkt uit de archeologische overblijfselen die verspreid liggen over het schiereiland.

Naast culturele en historische bezienswaardigheden, biedt Cap Bon ook prachtige stranden en een aangenaam mediterraan klimaat. Het is een ideale bestemming voor liefhebbers van zon, zee en zand. Bezoekers kunnen genieten van ontspannende dagen op het strand, watersporten beoefenen of gewoon de pittoreske omgeving verkennen.

Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of culturele ervaringen, Cap Bon heeft voor elk wat wils. Met zijn mix van natuurlijke schoonheid, historisch erfgoed en gastvrije gemeenschappen is het schiereiland een uitnodigende bestemming voor reizigers die willen genieten van het beste dat Tunesië te bieden heeft.

Hammam Al Ghezzaz

Hammam Al Ghezzaz is een gastvrije kustgemeente in het Noord-Oosten van Tunesië die haar authenticiteit heeft weten te bewaren. Het strand is een van de mooiste van de wereld en ligt op een boogscheut van verschillende culturele bezienswaardigheden. Kelibia, Kerkouane en El Haouaria zijn de buurtsteden. Iets verder liggen Grombalia, Korbous en Nabeul. Hammamet ligt op 1,5 uur rijden. De hoofdstad Tunis (Carthago, Sidi Bou Said, Bardo museum, medina, …) is in 2 uur te bereiken.

Indien gewenst kunnen wij bezoeken en/of rondreizen organiseren.

Kerkouane

Afstand: 15 km (± 15 minuten)

Hier is een Punische vissersstad gevonden; de half overeind staande muren geven een heel ongeschonden beeld van wat de stad ooit moet geweest zijn. Behalve van de zee leefden de inwoners van de fabricage van een purperen verfstof met als grondstof de purperslak of murex.

Kerkouane behoort tot het werelderfgoed van de Unesco en ligt op 15 minuten van residentie Stern (Hammam Al Ghezzaz).

Zeker voor geïnteresseerden in de Punische beschaving, maar ook voor de leek, een must.

Kelibia

Afstand: 5 km – 10 minuten

De visvangst staat voor de circa 43 000 inwoners (in 2004) centraal. De haven is dan ook één van de belangrijkste van Tunesië. Het fort – Bourge de Kelibia – werd door bijna alle beschavingen die Cap Bon heeft gekend beïnvloed. Hoe dicht Tunesië bij Italië ligt wordt hier goed duidelijk; bij helder weer is het Italiaanse eiland Pantelleria duidelijk zichtbaar.
Haar mooie stranden, waaronder Mansoura, maken het een populaire toeristische bestemming.
De ‘Muscat de Kélibia‘, een fruitige droge wijn die in de regio wordt geproduceerd, is beroemd in het hele land.

Nabeul

Afstand: 65 km – 1 uur

Op het heerlijke groene schiereiland Cap Bon met zijn milde zeelucht liggen Hammamet en Nabeul, twee grote vakantieplaatsen die beroemd zijn om hun langgerekte zandstranden en de mooie turquoise zee.
Nabeul is een belangrijke kunstnijverheidsstad, voornamelijk bekend voor de keramiek. De stad kent een vrolijke, gemoedelijke sfeer, waar een verfijnde manier van leven bewaard is gebleven.

Hammamet

Afstand: 80 km – 1 uur 15 minuten

Hammamet, waar Rommel zijn laatste veldslag in Afrika verloor en Churchill zijn memoires schreef. Met zijn bekoorlijke medina binnen de goudgele stadswal en zijn tuinen met bougainvillea’s, vetplanten, hibiscus- en jasmijnstruiken is Hammamet een bijzonder charmante plaats.

El Haouria

Afstand: 25 km – 30 minuten

Naast een vissersdorp is El Haouria het Tunesische centrum van de valkenjacht. De mannen vangen de valken en sperwers in de bossen nabij het dorp. Het eerste weekend van mei vindt het Festival de l’Epervier plaats met deze oude jachttraditie als middelpunt.
2 km buiten El Haouria liggen de steengroeven van Ghar El Kebir, waar de stenen voor het Punische Carthago werden gedolven. Wie van een ruige kustlijn houdt, moet zeker de stranden van El Haouria bezoeken.

Korbous

Afstand: 75 km – 1 uur 15 minuten

Aan een inham van de rotsachtige kust ligt het kuuroord Korbous, in de oudheid bekend als Aquae Carpitanae (‘wateren van Carpis’). Vroeger kwamen rijke inwoners van Carthago hierheen om verlichting te zoeken voor hun artritis, reuma en voetklachten; tegenwoordig zijn de baden vooral populair bij vakantiegangers uit Tunis.

Carthago

Afstand: 115 km – 2 uur

Carthago, beginpunt van Hannibal’s tocht over de Alpen; de stad die uiteindelijk volledig verwoest zou worden door de Romeinen. Er blijft erg weinig over van de glorievolle stad van weleer. De meest indrukwekkende ruines zijn de thermen van Antoninus Pius en het theater.
Carthago ligt op ongeveer 10 km ten oosten van Tunis en op ongeveer 2 uur rijden van Residentie Stern (Hammam Al Ghezzaz).

Sidi Bou Said

Afstand: 115 km – 2 uur

Sidi Bou Said is een mooie buitenwijk van Tunis gelegen op een klif aan de Middellandse Zee. Van hieruit heeft u een prachtig uitzicht over de baai van Tunis. Het stadje vertoont gelijkenissen met Griekse stadjes als Mykonos, alleen dan overgoten met een Arabisch-Afrikaanse saus. Het is een populaire plek onder kunstenaars.

El Djem

Afstand: 235 km – 3 uur

El Djem  staat vooral bekend om het enorm grote en goed bewaard gebleven Romeins amfitheater. Het is het grootste amfitheater van het Afrikaanse continent en na het Colloseum in Rome het grootst bewaarde amfitheater.  Het amfitheater bood plaats aan ongeveer 35.000 toeschouwers en werd in 1979 door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Je kan rondlopen op verschillende verdiepingen van het enorme bouwwerk.  ’s Zomers worden er regelmatig (klassieke) concerten georganiseerd.